
Sekali sekala dapat menikmati mee sup panas dengan ramuan serai dan daun ketumbar memang cukup menyelerakan.Apatah lagi, jika ia dihasilkan itu daripada air tangan sendiri.
Resepi Mee Sup Saba Pedas
Kali ini Dapur Mamanet nak berkongsi resepi yang dibawakan oleh Ayam Brand.
Resepi sederhana ini tidak kurang hebat keenakannya. Tambahan pula, bahan-bahan yang diperlukan untuk memasaknya cukup mudah.
Cuma, anda perlu menyediakan dua tin Ayam Brand Saba Mackerel Chili. Lepas tu, barulah boleh mencuba resepi ini.
Jika anda masih keliru tak tahu nak masak apa, lagi-lagi apa ada yang mahu berkunjung ke rumah, bolehlah try menjamu para tetamu dengan hidangan ini.
Sudah pasti menu ini memenuhi selera.Lagipun menu sebegini lebih mudah untuk disebdaikan berbanding dengan menu nasi yang lebih renyah. Nak kena prepare lauk pauk pula kan.
Jadi, jomlah kita buat. Bahan-bahan yang diperlukan untuk penyediannya pun senang dan masakpun cepat.
Mee Sup Saba Pedas
* Untuk 4 hidangan
Bahan-Bahan:
200g mee pilihan anda
1 tangkai serai
4 daun bawang, dihiris
8 daun ketumbar, dihiris
2 liter stok ikan
270 ml santan
2 tin Ayam Brand Saba Mackerel Chili
Artikel Lain: Resepi Salad Telur

Cara Penyediaan:
- Masak mi, tos kan air dan asingkan.
- Potong bahagian bawah serai lebih kurang 10cm dan buang lebihan bahagian atas.
- Rebus stok ikan dalam periuk yang besar dengan serai, daun bawang dan sos ikan sehingga mendidih.
- Masukkan mi, daun ketumbar, santan dan chili saba.
- Kecilkan api dan biarkan selama 2 minit.
- Buang serai sebelum dihidang.
Artikel Lain: Menu Sarapan Pagi Yang Sihat
So, senang jer kan untuk menyediakan Mee Sup Saba Pedas ini. Kalau nak lagi pedas, tambahlah cili padi. Tersangatlah lazat.
Nak lagi bertambah lazat boleh jer dinikmati bersama perahan asam limau, sambal lada dan kicap masin. Sebenarnya ini Mamanet mencuba, memang power. Kuahnya yang pedas menambah kenikmatan.
Selamat mencuba resepi ini dan semoga anda sesi keluarga menyukainya!
Comments
Post a Comment