Penuhi selera insan-insan tersayang di Hari Raya ini dengan menyediakan lima juadah enak ‘air tangan’ Chef Marina Musafa, menggunakan produk Philips Premium All-In-One Multi Cooker dan Airfryer XXL.
5 Resepi enak di Hari Raya yang dikongsioleh Chef Marina ialah Rendang Tok, Lodeh, Ayam Percik, Lontong Daun Pisang danSeri Kaya Bakar!
AYAMPERCIK
BAHAN-BAHAN
4 paha ayam
2 bawang besar, dikisar
1 in halia, dikisar
5 ulas bawang putih, dikisar
3 batang serai, dikisar
2 inci lengkuas, dikisar
1 inci kunyit hidup, dikisar
1/2 cawan gula melaka
2 asam keping
2 sk garam
1/2 cawan daun ketumbar
CARAMEMASAK:
1. Pilih‘SEAR/SAUTE’’ dan “START’ di PHILIPS ALL-In-One Cooker dan panaskan minyak.
2. Tumiskanbahan-bahan dikisar dan pes chili.
3. Apabilawangi dan pecah minyak, masukkan peha ayam dan gaulkan bersama bahan tumisan.
4. Tuangkansantan kelapa, gula melaka, asam keping dan garam. Gaul sehingga samarata.
5. Tutupkantudung dan pusingkan ke ‘LOCK’.
6. Pilih‘MEAT/POULTRY’ dan tekan ‘START’
7. Tutupkantudung dan pusingkan ke ‘LOCK’
8. Apabilalampu manyala di ‘KEEP WARM’, bukakan tudung.
9. Keluarkanayam daripada AIOC dan letakkannya kedalam XXL AirFryer.
10. BakarkanAyam Percik selama 15 minit di 200ºC.
11. Sementaraitu, tekankan ‘Sauce Thickening’ di AIOC.
12. Apabila kuah Ayam Percik memekat, tuangkan keatas Ayam Percik dan hidangkan bersama Nasi Putih.
LODEH
BAHAN-BAHAN
1/4 cawan minyak masak
2 bawang merah besar, dihiris nipis
20 bawang merah kecil, dihiris nipis
8 ulas bawang putih, dihiris nipis
3 inci halia, dimayang
4 inci lengkuas, diketuk
5 serai, diketuk
1 sb pes cili
2 sk serbuk kunyit
2 sb udang kering, direndam air panas &ditumbuk
½ cawan minyak masak
6 cawan air
1 ½ cawan udang segar, dibersihkan
1 keping sotong kembang, dipotong segiempat
1 keledek, dikupas kulitnya & potongsaiz tak menentu
1 sengkuang, dimayang
2 lobak merah, dikupas kulit & dipotongsegiempat
3 tauhu, digoreng dalam XXL Air Fryer & dipotong segiempat
1 papan tempe, digoreng didalam XXLAirFryer & dipotong segiempat
3 cawan santan pekat
3 sk garam
15 kacang panjang, dipotong sepanjang 1inci
2 terung panjang, dipotong setengahmemanjang dan serong, kemudian dipotongserong sepanjang 1 inci
½ bungkus su-un. Dipotong 1 inci anjang
5 keping tauhu kering, direndam &dipotong 1 inci panjang
RENDANGTOK
Bahan-bahan
2kg daging, dipotong segiempat sebesar 11/2 inci
3 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
2 sb serbuk jintan putih
2 sb serbuk jintan manis
3/4 cawan minyak kelapa
4 bunga lawang
6 pelaga
6 cengkih
4 cawan santan pekat
1/2 cawan gula melaka
1/2 cawan kerisik
1 hiris asam keping
2 helai daun kunyit
2 sk garam
1 sk serbuk lada hitam
Bahan-bahanuntuk dikisar:
15 bawang merah kecil
2 bawang merah besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
6 serai
2 sb cili pes atau 20 cili kering, direndam
2 inci kunyit hidup
CARAMEMASAK
1.Sapukan ketulan daging dengan kesemuaserbuk rempah untuk diperap.
2.Tekankan ‘SEAR’ dan “START’ untuk memanaskanminyak.
3.Tuangkan kesemua bahan dikisar sertabunga lawang, pelaga & cengkih untuk ditumis sehingga wangi.
4.Masukkan daging kedalam periuk PHILIPSAll-In-One Cooker dan masak seketika.
5.Tuangkan santan pekat, asam keping &gula Melaka bersama dan gaulkannya.
6.Tutupkan tudung AIOC dan pilih ‘BEEF’ dantekan ‘START’.
7.Pusingkan knob diatas tusung kekananuntuk kuncikan tudungmya.
8.Apabila Rendang Tok siap, lampu akanmenyala di ‘KEEP WARM’ . Pusingkan knob kekiri untuk membuka tudung AIOC.
9.Masukkan kerisik, garam & serbuk ladahitam.
10.Tekankan ‘SAUCE THICKENING’ dan ‘START’untuk mengeringkan Rendang.
11.Gaulkan Rendang Tok sehingga kuahnyamemekat. Jika ingin, tekankan ‘SEAR’ dan ‘START’ supaya mendapat Rendang Tok yang lagi kering.
12.Taburkan dengan daun kunyit apabilamenghidang.
LONTONGDAUN PISANG
BAHAN-BAHAN
4 cawan beras
5 keping daun pisang sepanjang 2’ setiapkeping
10 lidi 2” panjang
2 sk garam
6 cawan air
CARA MEMASAK
1.Basuh beras dan masukkan kedalam penapis.
2.Layukan sekeliling 2’ luaran bahagiandaun pisang dengan memanaskannya diatas
api.
3.Bukakan tudung PHILIPS All-In-One Cooker.
4.Tuangkan air kedalam periuk.
5.Perasakan dengan garam dan gaulkan.
6.Pilih ‘SEAR’ dan kemudian ‘START’.
7.Gulungkan daun pisang keliling botolselebar 3” atau pengguling.
8.Lipatkan hujung dan kelimkan dengan lidi.
9.Dirikan gulungan daun pisang dansendukkan 4 sb beras kedalam kelonsong daunpisang melalui pembukkaan sehingga1/3 penuh.
10.Tutupkan pembukaan dan lipatkan sertakelimkan dengan lidi.
11.Masukkan Lontong yang telah diisi &dikelim kedalam air.
12.Teruskan mengisi beras kedalam kelonsongdaun pisang sehingga kesemua beras habis digunakan.
13.Tekankan ‘CLEAR’ dan tutupkan tudungAIOC serta kuncikannya.
14.Pilih ‘RICE” dan tekan ‘START” untukmemula masak
15.Apabila lampu menyala di “KEEP WARM’,Lontong sudah siap.
16.Bukakan tudung AIOC dan keluarkanLontong dari air kepada bekas penapis.
17.Biarkan sejuk sebelum dipotong selebar1/2” panjang.
KUIHSERI KAYA BAKAR
BAHAN-BAHAN
¾ cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
5 daun pandan, dikisar bersama ¼ cawan air.Simpan jusnya
½ sk pewarna hijau
4 telur besar, dipukul
¾ cawan gula kaster
2 sb minyak sapi, dicairkan
½ sk, serbuk kayu manis
CARAMEMASAK
1.Masukkan telur, gula, pewarna hijau &jus di dalam mangkuk besar. Pukul sehingga sebati dan ringan
2.Masukkan tepung dan santan berselangsehingga semua tepung dan santan habis digunakan
3.Panaskan tin kuih atau bekas tembagapecah lapan didalam XXL Air Fryer PHILIPS yang dipanaskan 170 darjah celcius
4. Apabila tin panas, tuangkan minyak sapikedalam tin
5.Tuangkan adunan Seri Kaya ke dalam tinsehingga ¾ penuh
6. Bakar kedalam XXL Air Fryer PHILIPSselama 12 minit
7. Apabila Seri Kaya itu sudah ¾ masak,taburkan serbuk kayu manis dan kismis di atasnya.
8. Bakar selama 5 minit lagi
Comments
Post a Comment