RESEPI AYAM MASAK MERAH INI BOLEH DIJADIKAN ALTERNATIF LAUK YANG SEDAP UNTUK HIDANGAN BERBUKA PUASA ATAUPUN BERSAHUR.
Rasanya yang sedikit pedas, manis dan sedikit masam bakal menambat selera kita ketika berbuka puasa nanti. Rempahnya yang meresap sempurna hingga ke serat daging menambahkan lagi keenakan Resepi Ayam Masak Merah Terlajak Sedap ini.
Cukup nikmat apabila dimakan bersama nasi panas. Sesuai untuk yang sering tak lalu makan.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK RESEPI AYAM MASAK MERAH TERLAJAK SEDAP INI:
Seekor ayam, dicuci bersih, potong beberapa bahagian mengikut citarasa sendiri
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
1 biji bawang Bombay (dipotong bulat)
6 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
5 sudu besar cili kering(merah, dikisar halus)
2cm halia (dikisar halus)
3 sudu besar sos chili
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato (dicincang kasar)
2 sudu kecil gula pasir.
2 batang serai (ambil bahagian putih dan ketuk-ketukkan)
2 kuntum bunga lawang dan 4cm kulit kayu manis (untuk menumis)
Minyak masak untuk menggoreng.
250 ml santan
CARA MEMASAKNYA:
Lumur ayam yang sudah siap dipotong dan dibersihkan. Sebaiknya rendam seketika dengan air perahan limau nipis atau kasturi untuk membuang hanyir ayam. Toskan.
Kemudian gaul dengan kunyit dan garam sehingga rata.
Panaskan minyak dan goreng ayam seketika, separuh masak. Kemudian toskan minyak.
Boleh juga gunakan kuali yang sama, tetapi kurangkan sedikit minyaknya.
Setelah itu, tumis bawang Bombay sehingga layu. Kemudian masukkan bunga lawang, kayu manis, dan serai.
Kemudian masukkan pula bawang merah,bawang putih dan halia yang telah dikisar halus tadi sehingga berbau wangi.
Masuk cili giling, sos cili, sos tomato. Kacau sehingga rata dan tumis selama dua minit dengan api yang sederhana besar.
Setelah itu, masukkan tomato yang sudah dicincang kasar tadi.Biarkan sehingga ia menjadi hancur. Tuang santan, kacau sehingga mendidih.
Seterusnya masukkan ayam goreng tadi, garam dan gula. Kacau sehingga ayam goreng itu berbaur sebati. Masaklah sehingga kuah surut dan pekat.
Kalau dah siap, rasa dulu. Jika sudah cukup rasa masin, manis dan masamnya, bolehlah tutup api dan angkat untuk segera dihidangkan.
Itulah beberapa langkah mudah Resepi Ayam Masak Merah yang boleh anda cuba. Rasaya cukup lazat. Selamat mencuba!
Foto: Carian Internet
Kongsi Resepi Ayam Masak Merah Ini Dengan Rakan Di Facebook
Anda Mungkin Ingin Tahu Resepi Sotong Masak Kicap
[btn text=”LIKE & SHARE MAMANET” tcolor=#FFF bcolor=#0000FF thovercolor=#FFF link=”https://web.facebook.com/harianwanita/” target=”_blank”]
Comments
Post a Comment