Skip to main content

Cara Menyimpan Daging Supaya Segar

cara menyimpan daging
Kredit: myhomefoodthatsamore

DAGING adalah salah satu sumber protein yang sangat penting buat tubuh. Namun, apabila kita tidak tahu cara menyimpan daging yang betul atau sepatutnya, maka protein yang ada di dalamnya pun akan mudah hilang.

 

 

Biasanya sekali kita membeli daging, kita tidak akan terus mengolah ke semuanya untuk dimasak. Apatah lagi jika kita membelinya dalam jumlah yang banyak untuk dibuat stok.

 

Apabila cara menyimpan daging tersebut tidak betul, bukan sahaja kandungan zatnya yang akan hilang, malah daging itu sendiri akan menjadi tidak segar dan rosak.

 

Di bawah ini diberikan beberapa cara menyimpan daging yang sebaiknya dilakukan:

 

Cara Menyimpan Daging Segar

cara menyimpan daging
Kredit: foodmanufacture

  1. Simpan daging dalam peti sejuk jika tidak segera dimasak. Simpan daging di bahagian peti sejuk yang paling sejuk/beku. Jaga suhu peti sejuk 1° hingga 5° Celcius supaya bakteria tidak cepat membiak dan membuatkan daging busuk.

 

  1. Potong daging menjadi beberapa bahagian.Memisahkan daging dalam beberapa bahagian akan membantu kita untuk membekukan daging dan mencari jumlah daging yang tepat untuk dicairkan ketika mahu memasaknya.

 

 

  1. Bungkus rapat daging yang sudah dipotong dengan menggunakan plastik kedap udara (wrap). Setelah di wrap, bungkus lagi dengan menggunakan beg plastik dan simpanlah di dalam peti sejuk.

 

Cara menyimpan daging sebegini akan membuatkan daging tetap segar, awet dan tidak mudah rosak.

 

4.Rendam daging dalam mangkuk besar berisi air untuk melembutkannya sebelum dimasak. Potongan kecil dapat mencair dalam waktu 15-20 minit. Jadi, adalah lebih baik jika bekukan daging dalam potongan saiz kecil. Sudah pasti kita akan mengeluarkannya mengikut  kuantiti yang hendak kita masak sahaja,

 

 

Cara Menyimpan Daging Beku

  1. Sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk, pastikan kita telah membungkusnya kemas-kemas di dalam plastik kedap udara.’

 

  1. Simpan di dalam peti sejuk dengan suhu ideal 18° Celsius

 

  1. Sebaiknya jangan simpan selonggok dan terlalu banyak.

 

  1. Apabila ingin mengolahnya, adalah lebih baik kita biarkan daging tersebut cair di dalam peti sejuk dengan suhu -1° sampai +4° Celsius .Ini adalah kerana apabila daging beku dicairkan di luar peti sejuk, hasil masakan daging tersebut akan terasa liat ketika dimakan.

 

 

  1. Setelah daging lembut atau bebas daripada air batu, teruslah dimasak.Kita disarankan tidak bekukan kembali daging yang sudah dikeluarkan daripada peti sejuk kerana sudah terdedah dengan udara dari luar peti sejuk.

 

Itulah antara beberapa cara menyimpan daging yang sebaiknya kita lakukan. Biasanya daging boleh disimpan di dalam peti sejuk selama enam bulan.

Comments

Popular posts from this blog

KOLEKSI TIN MILO EDISI TERHAD 2021 SUNTIKAN BARU MILO

MILO meraikan kekuatan serta semangat takkan gentar rakyat Malaysia sempena sambutan Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia ini. Menerusi kerjasama dengan jenama kreatif tempatan, Loka Made, MILO telah melancarkan Koleksi Tin MILO Edisi Terhad 1.5kg 2021 yang mengungkapkan pertalian erat antara MILO dengan Malaysia, selari dengan tradisi tahunannya untuk menyebarkan keceriaan dengan barangan koleksi yang dinanti-nantikan. Tahun ini, tradisi ini telah diberikan suntikan nafas baharu dengan ciri Realiti Berperantara (AR) buat julung-julung kalinya. Selama lebih 70 tahun, MILO tidak dapat dipisahkan lagi daripada kehidupan rakyat Malaysia. MILO dengan kebaikan malt, susu dan koko serta gabungan enam vitamin dan tiga mineral penting membekalkan tenaga untuk rakyat menghadapi hari. Baik dinikmati sebagai minumum berkhasiat untuk sarapan pagi mahupun pelengkap juadah kegemaran Malaysia, rasa coklat malt ikoniknya menjadikan MILO pilihan nombor satu rakyat dari generasi ke generasi.  “Kami bukan ...

5 TIP WUJUDKAN PERASAAN SAYANG TERHADAP DIRI SENDIRI WALAUPUN ANDA RASA TAK LAWA DAN GEMUK!

Bagaimana kita boleh menyayangi diri sendiri kalau kita tak ada perasaan sayang terhadap diri sendiri? Menyayangi diri sendiri bukanlah suatu proses yang mudah. Sebaliknya ia memerlukan proses yang cukup panjang. Ada ramai wanita yang berbadan besar atau gemuk hilang keyakinan diri, sehingga membuatkannya stres. Sehinggakan ada yang sampai membenci diri sendiri! Tak perlulah jadi seperti itu. Ini bukan zamannya lagi. Kita perlu keluar dari belenggu tersebut dan mengharungi suka duka kehidupan di dunia ini dengan fikiran yang lebih positif. LAKUKAN LIMA CARA BERIKUT INI SUPAYA KITA ADA PERASAAN SAYANG YANG LEBIH TERHADAP DIRI SENDIRI KENA BERFIKIRAN POSITIF Jika kita berfikir bahawa diri kita kurang menarik, mula dari saat ini hentikannya! Berterusan berfikiran negatif seperti itu hanya akan membuatkan kita jadi bertambah benci kepada diri sendiri. Perkara ini tentunya akan membawa kita pada tekanan atau depresi. Ingat tau, wanita yang mengalami depresi akan membuatkan kecantikannya sem...

4 CARA PALING ‘COOL’ JADI WANITA USIA 30AN YANG HEBAT!

Tahun ini dah jadi wanita usia 30an, tapi boyfriend pun tak ada! Stress betul!   Tentu ada di kalangan wanita yang mencecah usia 30an yang mengalami situasi tersebut. Sebenarnya sekalipun masih memegang title ‘single’, namun tidak bermakna sebagai wanita usia 30an , anda tidak layak bahagia sepertimana wanita lain. Lagipun menjangkau usia 30an, wanita dianggap cukup matang. Berbeza dengan ketika kita berusia belasan tahun atau 20-an dahulu. Cuma apabila menjangkau usia 30an ini, ada banyak perkara yang perlu kita lakukan supaya kehidupan kita menjadi lebih baik lagi. Selain itu, sebagai wanita usia 30an , kita juga perlu mengetahui banyak perkara. Bukan hanya untuk diri kita sendiri sahaja, sebaliknya juga untuk orang-orang yang berada di sekeliling kehidupan kita. [btn text=”LIKE & SHARE MAMANET” tcolor=#FFF bcolor=#FF00FF thovercolor=#FFF link=”https://www.facebook.com/harianwanita” target=”_blank”] BACA: WANITA MATANG LEBIH DIGILAI LELAKI ...